El PIB català creix per sobre de la mitjana europea i espanyola, però no és suficient si no es tradueix en millores salarials i de qualitat de vida

Principals dades del Producte Interior Brut (PIB) del segon trimestre

Valoració i propostes de la UGT de Catalunya

Segons les dades definitives del Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya, publicades avui per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’economia catalana ha experimentat un creixement del 3,0% durant el segon trimestre de l’any. Pel que fa a la variació respecte al trimestre anterior, aquesta ha estat del 0,9%. Aquestes xifres són una dècima més baixa que les previstes en l’estimació avançada de l’Idescat a finals de juliol.

Com ja va passar el trimestre anterior, el creixement de l’economia catalana s’ha impulsat principalment per la demanda interna. Aquesta ha augmentat un 3,1%, gràcies especialment a l’increment del consum per part de les administracions públiques (3,9%), que ha disminuït 1’4% en comparació al primer trimestre, i al creixement de la formació bruta de capital (3,4%), amb un augment de 2,3 punts percentuals respecte al trimestre anterior. Pel que fa al consum de les llars, aquest mostra un increment d’un 2,6%.

Comparant amb altres regions, el creixement intertrimestral de Catalunya, del 0,9%, és una dècima superior a l’estimació preliminar de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) per a l’economia espanyola (0,8%) i set dècimes superiors a la taxa de la UE-27, que ha estat del 0,2%. A escala interanual, Catalunya supera per una dècima el creixement espanyol (2,9%) i per dos punts i dues dècimes el de la UE-27 (0,8%).

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals han experimentat un increment anual del 0,6%, el que representa una disminució de sis dècimes en comparació amb el trimestre anterior, quan la taxa era de l’1,2%. Aquesta variació es deu al fet que les exportacions de béns i serveis han baixat un 1,5%, mentre que la despesa dels turistes internacionals al país han augmentat un 13,1%. Quant a les importacions, aquestes han registrat una taxa de creixement anual de l’1,5%, impulsada per l’increment en la compra de béns i serveis (1,6%) i pel lleuger augment del consum dels residents a l’estranger (0,3%).

Tots els sectors econòmics han mostrat una evolució positiva durant aquest trimestre. L’agricultura continua amb la tendència del trimestre anterior, i creix un 10,9%, mentre que la indústria incrementa un 5,0%. La construcció augmenta un 3,6% i els serveis un 2,4%.

L’economia catalana continua demostrant la seva solidesa i continua creixent malgrat les previsions a la baixa. Tot i això, és fonamental que la política monetària esdevingui un motor clau per garantir que el PIB continuï augmentant, al mateix temps que es protegeix l’economia de les classes treballadores amb increments salarials que superin la inflació. Enfortir la política monetària implica facilitar l’accés al crèdit per a famílies i empreses, ajudant a recuperar el poder adquisitiu perdut en els darrers anys i millorant la qualitat de vida. A més, cal fomentar la inversió, tant pública com privada, en sectors productius que siguin més resilients davant possibles crisis i més sostenibles.

Amb tot això, la UGT de Catalunya reclama:

  • Redistribuir els beneficis empresarials que continuen en augment i caminar cap a una redistribució real de la riquesa, disminuint les desigualtats econòmiques i socials que sofreix la classe treballadora.
  • La necessitat de reforçar el poder adquisitiu de les llars catalanes, fent complir el pactat en l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que va fixar una pujada salarial del 4% en 2023 i del 3% en els dos anys posteriors, amb un increment de fins a l’1% si la inflació superés aquests valors.
  • Eliminar la pobresa laboral, assolint un Salari Mínim de Referència Català (SMRC) establert en 1.372 euros mensuals – equivalent el 60% del salari mitjà –, per assegurar una remuneració digna i ajustada a les condicions socioeconòmiques de Catalunya.