La UGT insta les empreses a prioritzar i promoure el teletreball i demana al Govern que no afegeixi més desconcert a les treballadores i treballadors
Des de la UGT de Catalunya demanem que les empreses compleixin amb la resolució del Departament de Salut del 15 d’octubre i promoguin les mesures organitzatives i tècniques que permetin limitar al màxim la mobilitat de persones treballadores, prioritzant el treball a distància, el teletreball, les reunions telemàtiques, o bé, altres mesures quan la mobilitat és imprescindible, com horaris d’entrada i sortida esglaonats, flexibilitat horària o similars. En aquest sentit, ahir al vespre es va aprovar una declaració del Consell de Relacions Laborals (CRL) –organisme dependent del Departament de Treball de la Generalitat i format per l’Administració de la Generalitat i els sindicats UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya i les patronals Foment i Pimec– en què es declara que les empreses han de limitar la mobilitat de les persones treballadores per frenar contagis Covid-19.
Per al nostre sindicat, aquesta declaració insta les empreses a què es faci ressò de la necessitat de facilitar el treball a distància sempre que sigui possible, una modalitat que durant el confinament van poder exercir un 30% dels treballadors i treballadores, una xifra que malauradament, en aquests moments, després de les recomanacions del Departament de Salut durant la segona onada de la pandèmia, no s’assoleix. Segons hem pogut saber avui en dades de l’EPA, més de 430.000 persones han teletreballat el tercer trimestre a Catalunya, un 27% menys que en el primer estat d’alarma, i des de finals de juny s’ha registrat un descens de 165.500 treballadors fent feina a distància.
Durant el 2019, el 91,3% de la població ocupada assalariada no havia teletreballat cap dia. Des de l’inici en el mes d’abril, però, la proporció de persones ocupades que ha començat a teletreballar va arribar a ser del 30,2%. El 57,18% de la població assalariada a Catalunya, parlem d’1.668.873 persones treballadores podrien ser potencials treballadors i treballadors no presencials, tal com reivindicàvem ja al mes de juliol al nostre informe “El teletreball com a eina i escenari laboral” on fem un estudi de la realitat del passat, present i futur d’aquesta modalitat de feina i elaborem un decàleg per evitar que s’acabi convertint en un nou focus de precarietat. Banca, activitats administratives, serveis auxiliars, asseguradores, bufets d’advocats, … les activitats enquadrades en el sector servies, serien les activitats amb un major potencial de persones teletreballadores, més de la meitat de les activitats d’aquest sector podrien fer-se des de casa (un 62,47%) i per tant, 1.354.842 persones podrien fer treball no presencial. En altres sectors com la indústria i la construcció, el 45,8% i el 45,1% respectivament de les persones assalariades, ens referim sobretot a feines tècniques i d’enginyeria, podrien fer-ser sense necessitat del treball presencial.
D’altra banda, des de la UGT de Catalunya demanem al Govern de la Generalitat que posi fil a l’agulla a l’hora de determinar els paràmetres a seguir per tal de no afegir més desconcert a les treballadors i els treballadors, que tot sovint ens trobem en una situació d’absoluta incertesa davant missatges contradictoris.