Després de la darrera reunió del conveni col·lectiu, hem assistit a un canvi de situació econòmica i social a nivell mundial que ha anat a pitjor, tot i que sembla que la Unió Patronal Metal·lúrgica no vol acceptar aquesta realitat. Durant la reunió d’avui, 29 de setembre, la UPM ha fet una proposta inconcreta, insuficient, i en alguns aspectes insultant, que porta, als sindicats, directament a plantejar el conflicte des de la mobilització.

En concret, la UPM ha plantejat un conveni per a més d’un any (no sabem si de 2 o 4), amb un increment salarial per a cadascun d’aquests anys del 2%; amb una clàusula de revisió sense concretar, però que no serà del 100%; augmentar la compensació i absorció al 100%; 75 hores més a l’any per a formació sense acabar de definir la compensació; eliminació al 50% dels permisos retribuïts que no provinguin de l’Estatut dels Treballadors; precaritzar el salari dels contractes de formació i pràctiques amb un salari inferior i incloure en la subrogació al subsector del gas i adequar normativament el conveni col·lectiu.

Aquesta proposta suposa una declaració de guerra per part de la patronal i va en la línia de simular una negociació per tal d’arribar a cap d’any sense haver resolt el conveni i així fer que les treballadores i treballadors hagin de patir la pujada del cost de la vida de l’any 2022.

Totes dues representacions sindicals, tant UGT FICA de Catalunya com CCOO d’Indústria, hem mostrat el nostre desacord amb la posició adoptada per la UPM i hem manifestat que aquest tipus de propostes porten al conflicte, no descartant si és necessari desenvolupar-lo en la seva màxima expressió. En aquest sentit, totes dues organitzacions hem informat a la UPM que no hi haurà més reunions fins que reflexionin sobre la seva proposta, i es prenguin de debò la negociació.