UGT FICA de Catalunya i CCOO de Construcció i Serveis exigim a la patronal catalana del sector de la construcció que no abandoni les seves responsabilitats, compleixi amb el pagament dels increments salarials pactats a nivell estatal i signi les taules salarials de les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona en el marc de les comissions paritàries provincials de Catalunya.
El passat 23 de abril de 2019, la patronal estatal del sector de la construcció, entre les quals hi ha les 4 patronals catalanes, i els sindicats més representatius, vam subscriure l’acord per determinar els increments salarials del Conveni de Construcció d’Obres Públiques pels anys 2019, 2020 i 2021, situant aquest darrer any en un 2,5% d’increment per totes les províncies.
Actualment, les diferents patronals catalanes del sector volen aprofitar la conjuntura en què ens ha situat la COVID19, i ens han fet trasllat de la seva voluntat de no signar els increments per les quatre províncies de Catalunya. Aquesta decisió suposa despenjar-se unilateralment d’un acord que ja havien subscrit en el marc estatal, i en els propis convenis provincials, i deixar els treballadors i treballadores del sector sense increments salarials per aquest any 2021.
UGT FICA i CCOO de Construcció i Serveis de Catalunya considerem totalment inacceptable l’actitud de les nostres patronals, i creiem que situa un molt mal precedent de cara a mantenir la tradició històrica de concertació i negociació col·lectiva a Catalunya que ha donat grans exemples d’èxit. De fet, aquesta situació és especialment preocupant en el context actual, un context en què probablement es mobilitzarà la major quantitat de recursos públics de la nostra història de la mà dels fons de reconstrucció EU-NG. Necessitem que la patronal sectorial no abandoni el seu paper, i així garantir que el diàleg social pot canalitzar les ajudes, per fer del sector de la construcció un motor de l’economia central, que ajudi a la recuperació econòmica.
Tant les patronals com els nostres sindicats portem anys convenint que cal replantejar el sector per deslligar-lo dels cicles econòmics i financers. Cal aprofitar els vents de cua que venen de la mà de l’economia circular, els canvis en els models d’infraestructures, la lluita per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic per fer el sector més estable, amb ocupació de qualitat, que generi valor afegit. Però, el sector no canviarà si en comptes de treballar la competitivitat per la via de la construcció industrial, l’ecodisseny, les infraestructures verdes o la rehabilitació energètica, continuem treballant sobre les bases dels baixos salaris, la subcontractació intensiva o l’incompliment sistemàtic del conveni col·lectiu.
Per tant, CCOO i UGT de Catalunya comencem un procés d’informació i mobilització entre els treballadors i treballadores per exigir el compliment per part de les patronals del que ens vam comprometre les dues parts.