La UGT FICA de Catalunya exigeix implicació màxima i urgent al Govern davant d’aquesta sagnia de morts i a l’empresariat, més inversió en prevenció de riscos laborals

La primera setmana d’agost s’ha saldat amb 5 morts en l’àmbit de la indústria i de la construcció, un fet insòlit al nostre país. Aquesta setmana, en la qual tradicionalment baixa l’activitat, és la que hi ha menys treballadors i treballadores en risc.

Ja veníem d’un primer semestre de l’any amb la sinistralitat disparada en morts a la feina amb un total de 3 decessos a l’agricultura, 7 a la indústria i 4 a la construcció.

Si seguim aquest ritme de creixement durant el segon semestre del 2021, podrem afirmar que aquest any serà el pitjor pel que fa a morts a la indústria i la construcció a Catalunya superant la xifra de 41 morts al lloc de treball de l’any passat en els nostres sectors.

Des de la UGT FICA de Catalunya exigim a la administració mesures urgents davant d’aquesta sagnia. No pot continuar la seva impassibilitat. Denunciem que les campanyes de conscienciació de l’administració no estan donant els resultats esperats i que cal que es posi el focus en la inspecció de treball. És necessari l’increment d’inspeccions preventives i no reactives que penalitzin aquelles empreses que no compleixen amb la normativa vigent en matèria de prevenció.

Exigim també a les empreses que focalitzin els seus esforços amb la prevenció de riscos laborals i que inverteixin en la seguretat i salut dels seus treballadors. La pandèmia no pot ser en cap cas una excusa per permetre treballar en condicions draconianes.

Des de l’any 1997 en què l’Eurostat va publicar les primeres estadístiques, l’Estat està a la cua en matèria de seguretat i salut laboral. Si volem demostrar que també som ciutadans europeus no podem continuar girant l’esquena a aquesta realitat i molt menys ignorar la desídia de l’administració i la manca d’escrúpols de la majoria d’empresaris d’aquest país.