UGT FICA DE CATALUNYA ENGEGA LA CAMPANYA “FRUITA SENSE FRAU”

0
394

La secretària del sector Agroalimentari de la UGT FICA de Catalunya, Alícia Buil, ha presentat avui en roda de premsa la campanya “Fruita sense frau” per exigir campanyes agrícoles lliures de frau tant en la contractació com pel que fa en l’aplicació de les condicions laborals.

La campanya ‘Fruita sense frau’ s’emmarca en 4 eixos fonamentals:

  1. Exigim a la Inspecció de Treball i Seguretat Social un pla d’actuació especial per al sector agrícola, que inclogui la lluita contra el frau en l’aplicació de les condicions laborals establertes en el conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya: salaris, jornada, allotjament i manutenció.
  2. Reclamem un pla d’actuació conjunt amb les administracions i les patronals en matèriade prevenció de riscos laborals. Aquest pla hauria d’incloure, entre altres, un protocol anti-covid d’obligat compliment per a les empreses. Amb l’inici de la pandèmia ja vam exigir aquest protocol d’obligat compliment, que un any més tard segueix sense existir. Tampoc hi ha plans específics i continuen mancant equips de protecció individual. Se segueix incomplint la llei de riscos laborals i es repeteixen els accidents laborals que no són declarats. Per combatre tots aquest incompliments fragants que posen en risc la salut i la vida dels treballadors i treballadores del camp, reclamem la creació de la figura del delegat o delegada de prevenció agrícola. També proposem que aquest delegat o delegada estigui present en la negociació del conveni col·lectiu agropecuari per vetllar per les condicions laborals del col·lectiu.
  3. Exigim un pla d’actuació integral contundent per part de totes les administracions competents contra el frau en la contractació i la contractació irregular. És del tot inconcebible que un sector que s’estima que mou unes 20.000 persones al Segrià i 10.000 persones més a la resta del territori, no puguem saber amb exactitud quantes persones han estat contractades per a la campanya de la fruita, ni quants dies hihantreballat, ni quina relació han tingut amb les empreses de treball temporal creades ad hoc. Volem un mapa fiable de contractació de temporada a Catalunya.
  4. Exigim un pla d’actuació conjunt per erradicar el racisme i la xenofòbia que pateixen les treballadores i els treballadors temporers. Tot i que algunes administracions no volen veure el problema, el nostre sindicat detecta campanya rere campanya actituds discriminatòries cap al col·lectiu de temporeres i temporers.

Per a la campanya ‘Fruita sense frau’ s’han editat cartells de campanya en català, castellà, anglès, francès, romanès, àrab i hindi.