Ens posem en contacte amb vostès per manifestar el nostre malestar en el tractament de les notícies retransmeses al canal 3 Cat i 324.cat envers a la situació dels temporers i temporeres desplaçats a Terres de Lleida per treballar a la campanya fructícola d’enguany.

Concretament a la noticia retransmesa el passat 26 de maig, s’afirmava que en el cas dels temporers i temporeres allotjats al alberg municipal d’Alcarràs, els pagesos els hi poden descomptar als treballadors, 8 euros del salari diari en concepte d’allotjament, perquè així ho permet el conveni col·lectiu. A més es manifesta que els pagesos han de pagar als temporers un salari per hora treballada de 8 euros.

Totes dues afirmacions son errònies, l’article 39 del Conveni Col·lectiu Agropecuari de Catalunya regula la obligació de proporcionar allotjament i manutenció al personal intern, eventual i de temporada desplaçat i estipula clarament que la retribució no pot ser minvada si la paga de la persona treballadora es el salari mínim interprofessional vigent, que es el cas dels temporers i temporeres.

En el cas del salari hora, aquest es determina en base a la divisió del salari mínim interprofessional vigent, per la jornada efectiva de treball establerta a l’article 19 del conveni col·lectiu que son a còmput anual d’un màxim de 1796 hores, per lo que el salari es de 8,84 euros hora.

Volem posar al vostre coneixement que des de la UGT FICA de Catalunya hem demandat a les tres patronals agràries de Catalunya que formen part de la mesa negociadora del conveni col·lectiu per la seva negativa des de l’any 2021 a reconèixer el salari mínim interprofessional als treballadors i a les treballadores del camp a Catalunya, els quals veuen trepitjats els seus drets dia rere dia, es per això que us volem transmetre el dolor que ens fa sentir per el canal 324.cat afirmacions falses que rebaixen encara més les seves condicions laborals.

La nostra organització representa a centenars de treballadors i treballadores del camp. Des de fa anys lluitem per que puguin tenir uns salaris decents i una vida digne. Entenem
que una televisió amb vocació de servei públic com és TV3 i que sempre ha significat per a la majoria de nosaltres el pilar fonamental d’uns mitjans de comunicació plurals i
neutrals, ha de donar veu a totes les pa7rts però sobretot emetre informació contrastada i rigorosa.

Res ens agradaria més que poder explicar-los de primera mà tota aquesta realitat, per poder compartir amb vostès el nostre punt de vista.

Quedem a la seva entera disposició.