L’aigua és el component químic principal del cos i representa aproximadament del 50% al 70% del pes corporal. Cada cèl·lula, teixit i òrgan del cos necessita aigua per funcionar correctament.
És important que les persones treballadores coneguin les seves necessitats hídriques i els símptomes de deshidratació per evitar possibles situacions de risc, saber la quantitat d’aigua que s’ha de beure en cada circumstància i les mesures de prevenció per evitar la deshidratació.
QUANT LIQUID HEM DE BEURE?
En repòs, sense calor ni fred, per mantenir l’equilibri es necessita ingerir aproximadament 2,5 litres d’aigua els homes i 2 litres les dones.
Però a la feina hi poden haver factors que afectin la quantitat d’aigua que el nostre cos necessita, com ara:
- Treballs calorosos (a partir de 25ºC)
- Treballs físics intensos
- Equips de protecció individual o roba de treball impermeable
COM ES PRODUEIX LA DESHIDRATACIÓ?
La deshidratació passa quan el cos perd més aigua de la que ingereix. Quan no bevem prou aigua o perdem més líquids dels que consumim.
Excepcionalment, en condicions de treballs físics intensos i amb calor, la sudoració pot provocar una pèrdua mitjana de fins a 2 litres l’hora.
SÍMPTOMES DE DESHIDRATACIÓ
Mal de cap, set excessiva, debilitat, marejos, cansament i somnolència. Es redueix la capacitat de treball i la tolerància a la calor. L’orina es torna fosca.
També pot donar-se sequedat de boca, poc o cap volum d’orina, pesadesa, pols cardíac ràpid i falta d’elasticitat de la pell.
La deshidratació augmenta el risc d’accidents i disminueix l’habilitat.
A partir d’una pèrdua d’aigua d’un 10% o més, la deshidratació pot provocar la mort. En cas de símptomes, cal aplicar primers auxilis.
PREVENCIÓ DE LA DESHIDRATACIÓ
- S’ha de garantir que els treballadors i treballadores puguin hidratar-se durant la seva jornada laboral i es prenguin mesures preventives per evitar la deshidratació.
- Els llocs de treball han de disposar d’aigua potable en quantitat suficient i fàcilment accessible.
- Beure dos gots d’aigua abans de començar a treballar. Portar els comptes de la quantitat d’aigua ingerida.
- Organitzar la feina tenint en compte les condicions climàtiques i ambientals.
- Fer pauses per hidratar-se; si és possible, en ambients frescos.
- Aclimatació prèvia a condicions d’estrès tèrmic per calor.
Descarrega’t aquí la guia “La hidratació com a mesura preventiva”.