Font: ACN. Empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat
Font: ACN. Empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat

El passat divendres 30 d’abril moria a l’empresa tèxtil CIDAC de Cornellà de Llobregat un treballador de 19 anys. Aquesta empresa ha estat denunciada cinc cops davant la Inspecció de Treball per vulneració de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. Des de la UGT FICA de Catalunya vam denunciar CIDAC per persecució sindical de la direcció, ja que va fer fora un treballador que volia presentar-se com a delegat pel nostre sindicat per tal lluitar contra aquests incompliments reiterats i inadmissibles. Ara, la deixadesa de l’empresa en matèria de prevenció de riscos laborals, en primer lloc, i la inacció de l’administració per l’altra, han estat el detonant d’aquest fatal desenllaç. Des de la UGT FICA de Catalunya lamentem profundament la mort d’aquest treballadors. Des del primer moment hem estat en contacte amb la seva família i actuarem jurídicament perquè els culpables —per acció o per omissió— siguin condemnats.

Des de la UGT FICA de Catalunya fa temps que alertem de l’absoluta decadència de la salut i la seguretat en el treball dels nostres sectors. L’any 2019 va haver-hi 36 morts en accidents laborals, mentre que al 2020, any en què l’activitat va baixar notablement com a conseqüència de la pandèmia sanitària, la xifra de morts en accidents laborals va elevar-se fins a 48 persones. Aquest increment d’accidentalitat mortal respon a la manca d’inversió en polítiques preventives de les empreses com a la manca d’anticipació i acció de la Inspecció de Treball. No és assumible com a societat que el cost d’anar a la feina sigui un accident de treball o, fins i tot, la mort.

Des de la UGT FICA de Catalunya exigim que la patronal actuï davant la manca de polítiques preventives de les empreses i al Govern que incrementi els efectius i la dotació pressupostària per poder fer una política preventiva i punitiva perquè la seguretat en el treball sigui eficaç i estigui al servei de les treballadores i els treballadors. Les denúncies a Inspecció de Treball no poden convertir-se en paper mullat, ja que són l’únic mecanisme defensiu que tenim la classe treballadora perquè el nostre lloc de treball no sigui una trampa mortal.

El proper dilluns, 10 de maig, a les 10 h, una delegació de la UGT FICA de Catalunya es concentrarà davant de l’empresa (carretera de Sant Joan Despí, 101-103, Cornellà de Llobregat) per denunciar els fets. En aquesta concentració hi participarà el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.