UN ANY DE COVID-19: IMPACTE LABORAL, ECONÒMIC I SOCIAL

0
484

Coincidint amb el primer any de l’anunci de l’estat d’alarma per la pandèmia per coronavirus i de l’anunci de les mesures urgents aprovades pel Consell de Ministres extraordinari, presentem l’informe “Un any de covid-19: impacte laboral, econòmic i social”. En aquest estudi elaborat pel nostre sindicat valorem els diferents paràmetres que està tenint aquest crisi econòmica i social sense precedents i que han posat de manifest els estralls d’anys de polítiques d’austeritat.

Ressaltem que el 38,29% de les persones ocupades, gairebé 4 de cada 10, han estat afectades per un erto. Des que va decretar-se l’estat d’alarma, 1.284.479 persones han estat afectades a Catalunya per una situació de suspensió temporal —total o parcial— del seu contracte de treball.

La davallada de la contractació total acumulada ha patit una davallada del 33,07% respecte a l’any 2019. L’hostaleria ha estat, i segueix sent, el sector econòmic on més ha disminuït la contractació laboral. De març a setembre es van signar 255.088 menys que en el mateix període que l’any anterior, és a dir, un decrement del 72,4%. Gairebé 1 de cada 3 nous contractes que no s’han pogut formalitzar potencialment durant la primera onada, pertanyien al sector de l’hostaleria.

Pel que fa a l’impacte sobre l’ocupació en els establiments afectats per la covid-19, el 59,6% ha aplicat una suspensió temporal de treballadors i treballadores, i el 57,6% no han realitzat la contractació prevista. El 43,9% del total d’establiments encara no han pogut recuperar tots els treballadors i les treballadores en ERTO.

Arreu de l’Estat, fins a 7 milions de llocs de treball estarien amenaçats en la dècada vinent pels efectes de la pandèmia i alhora corren el risc de ser reemplaçats per màquines.

A l’informe presentem les nostres reivindicacions per lluitar contra les conseqüències devastadores de la pandèmia, fer front als reptes que tenim per a la reconstrucció i reactivació del nostre país, i com capgirar les polítiques que ens han fet gestionar aquesta crisi des d’una situació de desavantatge i debilitat.

Informe “Un any de covid-19: impacte laboral, econòmic i social”