PER QUÈ SÓN IMPORTANTS LES ELECCIONS EUROPEES?

0
64

Les eleccions al Parlament Europeu de 2024 són les eleccions europees més importants des de fa molts anys. La constitució del pròxim Parlament Europeu determinarà les prioritats i polítiques dels pròxims anys a Europa i els seus efectes en els estats membres. A més, el context geopolític fa que votar sigui encara més crucial.

Sovint pensem que les decisions europees no tenen un impacte directe en les nostres vides, però el 57% de les lleis aprovades a l’Estat espanyol tenen un origen en la UE.

Com afecten les eleccions europees a les persones treballadores i què reclama la UGT de Catalunya?

Millors treballs i salaris

Sabies que la UE estableix els procediments per actualitzar els salaris mínims legals i fomenta la negociació col·lectiva en la fixació dels salaris? Des de la UGT reclamem que necessitem augments salarials i que Europa ha de promoure aquesta pujada de salaris i pensions i de condicions laborals.

La directiva de la UE sobre la igualtat salarial té com a objectiu lluitar contra la discriminació retributiva i contribuir a eliminar la bretxa salarial de gènere. Gràcies a això les empreses estan obligades a facilitar informació i prendre mesures si la bretxa retributiva supera el 5%.

Acabar amb el treball precari

Garantir drets legals als contractes indefinits i prohibir les pràctiques no remunerades. Augmentar el control sobre la flexibilitat del temps i reduir la jornada laboral. Aprovar directives europees que protegeixin les persones treballadores, com ara les ja aprovades sobre plataformes digitals, contra els riscos de l’amiant o sobre intel·ligència artificial.

Reforçar la negociació col·lectiva i el rol dels sindicats

Defensar els drets sindicals, el dret a la negociació col·lectiva i el dret a vaga. Introduir un marc global de la UE sobre informació, consulta i participació per reforçar la democràcia en el treball i enfortir la negociació col·lectiva.

Treball segur

Necessitem l’ampliació de la legislació europea en matèria de salut i seguretat a la feina per evitar els accidents i morts laborals. S’han d’abordar els riscos psicosocials i garantir la fi de la violència masclista en el món del treball.

Redistribució econòmica

Promoure un nou model econòmic centrat en l’economia real, la creació d’ocupació, el treball digne i la redistribució, mitjançant una fiscalitat justa i progressiva. Regular els mercats financers, energètics i d’alimentació, per fer front a l’especulació. Combatre l’evasió i elusió fiscal.

Serveis públics i política industrial

Garantir l’accés universal a uns serveis públics de qualitat i el dret a un habitatge digne i assequible. La UE ha d’aplicar una política industrial forta i amb inversió per sostenir l’ocupació de qualitat i el progrés social.

Europa verda i transició justa

Estem vivim una crisi climàtica sense precedents que requereix polítiques ambicioses. Els nostres vots en les eleccions europees determinaran si ens emmarcarem en un escenari de progrés o de retrocés en la política ambiental. Necessitem una Europa que lideri una transició verda i justa que no deixi ningú enrere, i que garanteixi a tothom la formació permanent sense cost per a les treballadores i treballadors.

Migració segura

Reforçar les vies segures, legals i regulars de migració, millorant la protecció, els drets i el suport a les persones migrants i sol·licitants d’asil. Salvar vides al Mediterrani i a les fronteres exterior i oposició als acords amb estats que no respectin els drets humans.

Carta social europea

La Carta Social Europea estableix uns drets i llibertats, així com mecanismes de supervisió. És la que ha permès que l’any 2022 la UGT hagi presentat diferents reclamacions per canviar el sistema d’indemnitzacions per acomiadament, per exemple.

El teu vot determinarà si l’Europa dels pròxims anys serà progressista, solidària, donarà suport a la classe treballadora i als pobles que ho necessitin. Aquest 9J, vota progrés!