La UGT ha ratificat avui l’acord assolit ahir entre el govern central i els agents socials per a la pròrroga dels ERTO fins al 31 de gener de 2021, un acord que previsiblement s’aprovarà avui en el Consell de Ministres i que evitarà el tancament de moltes empreses i garantirà l’ocupació de molts treballadors i treballadores del nostre país.

Cal recordar que de febrer a agost a Catalunya s’han destruït al voltant de 130.000 llocs de treball. Actualment hi ha 480.642 persones a l’atur i, a 31 d’agost, hi ha 170.242 persones en ERTO, de les quals encara 135.757 en ERTO de força major. El total de persones que des de que es va decretar l’estat d’alarma han arribat a estar afectades per un ERTO ascendeix a 727.159. D’aquestes, més de 550.000 han retornat als seus llocs de treballs. Sense aquesta mesura excepcional que respon a la necessitat de “congelar” l’economia per poder mantenir l’ocupació, la destrucció d’ocupació s’hagués incrementat fins a nivells insostenibles per al nostre mercat laboral.

En essència, la pròrroga de l’acord suposa:

  • La recuperació del “comptador zero” a la prestació per desocupació.
  • Augmenta la protecció per als treballadors i treballadores per la impossibilitat d’acomiadar.
  • S’amplien les exoneracions, inclús al 100%, per als ERTO per rebrot.
  • Es contempla la possibilitat de fer ERTO per rebrot a totes les activitats i sectors, especialment les més perjudicades per la pandèmica.
  • S’han aclarit aspectes de la protecció per desocupació i es manté la quantitat de les prestacions per desocupació per evitar-ne la reducció quan faci 6 mesos del 70 al 50% de la base reguladora.
  • S’amplia i aclareix la cobertura social per als fixos discontinus i per als treballadors i les treballadores a temps parcial (que cobraran el 100% de la prestació per desocupació amb els límits que fixa la Llei) i el Govern es compromet a obrir la taula de negociació per a la protecció per desocupació de les treballadores i treballadors temporals que han perdut la feina durant la pandèmia.
  • S’exoneren les quotes de la seguretat social per a les empreses que continuïn en ERTO del 85% per empreses de menys de 50 treballadors i treballadores i del 75% per a les empreses de més de 50 treballadors i treballadores.
  • S’introdueix la formació per a persones que estiguin durant més temps en ERTO. Se’ls considera col·lectiu prioritari per accedir a les iniciatives formatives i es programen plans específics adaptats a aquest col·lectiu.