S’ha publicat al BOE el Reial Decret 145/2024, de 6 de febrer, que fixa el salari mínim interprofessional pel 2024. Sense dubtes, l’increment de l’SMI és un gran èxit perquè cada vegada estem més a prop d’assolir la xifra que fixen els criteris de la Carta Social Europea, que recordem va ser subscrita per Espanya, i que determina que l’SMI d’un país s’ha de situar en una quantia no inferior al 60% del salari mitjà del país.
A Catalunya però, tot i que l’augment pactat beneficiarà a un nombre important de persones treballadores, des de la UGT de Catalunya continuarem reivindicant un salari mínim de referència a Catalunya (SMRC) equivalent al 60% del salari mitjà del país, que en l’actualitat és de 1.372 euros mensuals (19.208 euros bruts l’any), ja que la situació de preus a l’alça i l’encariment del nivell de vida a Catalunya fan que el salari mínim interprofessional no sigui suficient.
Considerem convenient també:
- La modificació normativa que fixi clarament les regles de la compensació i absorció perquè a efectes de la revisió de l’SMI, les noves quanties que resultin de l’increment del SMI siguin agafades com a referència pel salari base i calcular sobre aquest els diversos complements (antiguitat, perillositat, etc). Establir un únic criteri donaria seguretat i no caldria doctrina jurisprudencial al respecte.
- La inscripció obligatòria dels registres de les revisions salarials que es derivin de l’increment de l’SMI dels convenis col·lectius que no tinguin caràcter plurianual, perquè ara mateix, només s’obliga a la inscripció en el REGCON de les revisions salarials dels convenis plurianuals.
Per a la UGT de Catalunya, tenir un salari mínim digne és una necessitat per seguir avançant en la cohesió social, territorial i sectorial i acabar amb la contínua xacra de la pobresa i erradicar les latents desigualtats salarials i pobresa laboral del nostre mercat de treball. Per a la UGT de Catalunya, reivindicar un salari mínim interprofessional digne és essencial per garantir una vida amb condicions adequades a les persones treballadores per acabar amb l’inacceptable percentatge de persones treballadores pobres a Catalunya.
Podeu consultar el resum del Real Decret que ha dut a terme la UGT de Catalunya en aquest enllaç.