Protegim l’ocupació i lluitem contra l’empitjorament de les nostres condicions de vida

Amb profunda preocupació i profund malestar assistim a aquesta embogida pujada dels preus que des de fa ja mesos patim al nostre país. Continuem superant records a les nostres factures de llum, gas o carburants. La cistella de la compra de les persones s’està tornant inassolible, si és que ja no ho és, i l’alça de les matèries primeres fan encarir els processos de producció que es trasllada a la resta de béns i serveis.

El deteriorament de les condicions de vida de les persones treballadores, del teixit productiu i del conjunt de la ciutadania és més que palpable. Dia rere dia les factures de la llum, la calefacció, la benzina, els aliments, l’habitatge o el transport augmenten i ocupen cada vegada més i més recursos econòmics.

El conjunt de la societat pateix aquesta situació, però són les persones més vulnerables les que suporten la situació més cruel. La desigualtat i la pobresa ja eren problemes greus previs a aquesta situació inflacionista, de pujada de preus, ara són situacions més que insuportables.

Mentre l’oligopoli de les empreses energètiques obté beneficis històrics per aquesta situació, milions de persones usuàries, centenars de milers de petites i mitjanes empreses de treballadors i treballadores autònomes i professionals o els sectors productius d’alt consum energètic es veuen fortament perjudicades.

Tot fa preveure que la injustificable situació de guerra a Ucraïna provocada per la invasió russa tindrà com a conseqüència un augment encara superior de la inflació que posa en risc l’accés a béns i serveis essencials, la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, intensificant els problemes de desigualtat i pobresa.

Davant aquest escenari és urgent que la Unió Europea, el govern de l’Estat i el govern de la Generalitat de Catalunya actuïn de forma contundent i en benefici de la majoria de la ciutadania. Tenen l’obligació d’estendre les iniciatives que siguin necessàries per posar fre a la pujada de preus, per tallar d’arrel comportaments especulatius amb l’energia o els béns i serveis, i com no, protegir i donar seguretat al conjunt de la ciutadania.

Les organitzacions socials que subscrivim aquest manifest exigim a les autoritats públiques que:

  • Cal canviar el sistema de fixació de preus elèctrics remunerant l’electricitat generada segons el seu cost real de producció.
  • S’impulsi la transició energètica cap a les renovables per aconseguir sobirania energètica i mitigar la crisi climàtica mitjançant un impuls legislatiu i territorialment planificat i consensuat.
  • S’aprofitin els fons europeus per a impulsar la transició verda mitjançant la localització de projectes industrials sostenibles, creant ocupació de qualitat a Catalunya i minvant la dependència energètica dels combustibles fòssils.
  • Es doni suport a les empreses electrointensives per reduir la seva exposició a la volatilitat del preu de l’energia, lligat al manteniment de l’ocupació i de la producció.
  • S’actuï urgentment sobre la mobilitat i el transport: augmentat considerablement la freqüència de pas i l’oferta del transport públic col·lectiu, rebaixant el preu, ampliant l’oferta multimodal sostenible.
  • Es posi fi als beneficis abusius de l’oligopoli energètic, augmentant els impostos sobre els beneficis de les companyies elèctriques, recuperant el control públic de la generació hidroelèctrica que es fa amb un bé públic com és l’aigua i amb centrals més que amortitzades.
  • Es mantingui la rebaixa d’impostos sobre la factura de la llum que afecta totes les llars i també estendre-la temporalment als hidrocarburs (gas natural, gasoil, benzina, butà…) que paguen impostos especials i que tenen gran afectació en alguns sectors econòmics i de treball autònom.
  • Que s’apliqui davant d’aquesta situació el gasoil professional al col·lectiu de treballadors autònoms, autònomes i professionals.
  • S’impulsin mesures fiscals equitatives que augmentin l’aportació de les rendes salarials més altes, les del capital i la dels beneficis empresarials als ingressos públics.
  • Controlar els preus dels lloguers evitant que es revalorin amb l’ IPC, perquè tenir un lloc on viure és una necessitat, no un luxe. Exigim modificar l’avantprojecte de la llei d’habitatge estatal per a que realment garanteixi l’accés a un habitatge digne i adequat limitant l’especulació al preu del lloguer.

S’activi el mecanisme RED a la seva modalitat cíclica per protegir les persones treballadores i les empreses al moment en que s’aturi l’activitat evitant els acomiadaments, així com executar mecanismes similars per a treballadors autònoms, autònomes i professionals

  • Es protegeixi a les llars més vulnerables mitjançant la creació d’un consum mínim vital energètic ampliant el bo social elèctric i tèrmic, incrementant el consum subvencionat, adaptant els límits de renda dels beneficiaris i la quantia del bo social.
  • S’asseguri el poder adquisitiu de les persones mitjançant la recuperació de les clàusules de revisió salarial a tots els convenis per no seguir patint la greu pèrdua del poder adquisitiu de les treballadores i treballadors també cal lligar a l’augment dels preus les revisions salarials del personal públic.

Per a tot això, fem una crida a la mobilització ciutadana el pròxim dia 23 de març per tots els territoris de l’estat, per tal d’exigir al Govern d’Espanya i a la Unió Europea que actuïn per a contenir l’escala disparada de preus, protegir els llocs de treball i frenar el deteriorament de les nostres condicions de vida.

CONVOCATÒRIA MANIFESTACIÓ:

Dia: 23 de març

Lloc: Plaça Urquinaona

Hora: 18h

Cartell

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí